Vad liberalerna kan lära av kråkor

Liberalerna lanserade sin nya logotyp i dagarna. Även om de själva påstår sig inte se det så ser alla andra att den framförallt liknar en blå kuk.

Det i sig kommer såklart ge upphov till inte fullt så resliga L när nyheterna rapporterar om kommande eventuella nederlag och andra skojsigheter. Festligt värre. Men det är inte vad den här bloggposten kommer handla om.

När kråkor bygger sina bon så börjar de oftast med ett gammalt bo. Sen väljer de ut en pinne, flyger till boet. Petar in pinnen och hoppar på boet. Om pinnen sitter fast har boet blivit bättre om den ramlar ner så är boet åtminstone inte sämre än tidigare. Ny pinne, hoppa. Ny pinne, hoppa. Hey presto så har de värdens mest robusta bo.  Jag har skrivit om principen tidigare. 

Tumregeln är egentligen ganska enkel. Utgå från att alla andra än du inte vill att din nya starkare positionering ska flyga. De kommer därför göra allt de kan för att ha sönder den. Med den utgångspunkten betyder det att man precis som kråkan måste lägga stor ansträngning att själv stresstesta sitt arbete och själv försöka ha sönder det man skapat innan man visar det för någon annan. För de kommer definitivt försöka.

Kruxet är att de flesta beslutforum inte funkar så. Det är sällan någon som tar på sig rollen att ha sönder det förslag som man mödosamt över lång tid lyckats verka fram och förankra. Men i liberalernas (och många andras) fall kanske det borde varit det. För gör man det inte själv så kommer någon annan göra det åt dig – och då är allt arbete förgäves.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.