Öppen stad.

Jag är inte en av de som primärt ser staden som ett system. Jag tror inte på en formel som gör att man kan trycka på knappar och rulla ut lösningar som är ”rätt” för att fixa problem. Faktum är att jag tror att hur vi förhåller oss till system är på väg att förändras i grunden. Trots det menar jag att tillgänglig grunddata är avgörande för att förstå sin plats i världen och för att nyktert kunna felsöka och målstyra.

De aktörer som är drivna av status quo tycker jag i viss mån tar sin position för given. De förstår inte att spelplanen flyttar på sig under spelets gång. En förutsättning för att förstå att man måste ändra på sig är att förstå att oavsett om man vill det eller inte så ändrar sig världen runt omkring sig. Att behålla status quo innebär att åtminstone röra sig i samma takt som omvärlden förändrar sig. Alternativet är att bli utdaterad och med det frånsprungen.

Vilken information skulle göra någon skillnad i att skapa medvetenhet om omvärldens rörelse? I de projekt jag arbetat med varierar det olika och det är information som är förvånansvärt svår att få tag på, som inte är enligt någon standard och som kräver mycket handpåläggning för att bli meningsfull.

Jag vill efterlysa en global (det går bra att börja med nationell) öppen standard för att kunna positionerna platser (det går bra att börja med städer). Det skulle göra mitt och troligtvis många andras arbete mycket lättare. En standardiserad och öppen data från alla mayors office i världen.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.