Omvärldsbevakning

Halveringstiden på kunskap bedöms i dag vara nere på tre år. Hälften av det du gjorde bäst av alla för tre år sen är alltså helt utdaterad kunskap idag. Av allt du kan i dag kommer ingenting vara användbart om sex år. Det är klyschigt att säga men just nu är troligtvis den långsammaste förändringstakten du någonsin kommer uppleva. Det är också rimligt att anta att halveringstiden på kunskap kommer fortsätta minska framgent. Det är en snabbt föränderlig spelplan med många osäkra faktorer som man nu måste förhålla sig till. Att välja att ignorera omvärldens oundviklinga förändring är med de här förutsättningarna inte bara lönlöst, det är också det absolut effektivaste sättet att göra sig själv irrelevant.

Syftet med att ha en uppdaterad kunskapsbas är givetvis för att kunna ta väl avvägda beslut. Dåligt uppdaterad gör dig sämre rustad att ta för sig själv bra beslut. Så, handlar omvärldsbevakningen i det här sammanhanget bara om att hålla koll på vad sina närmsta konkurrenter sysslar med och på hur marknaden mår närmsta kvartalet? Är det bara intelligence eller är det andra sfärer som man borde lyssna in på och bevaka? Jag tänkte skriva några poster på ämnet de närmsta dagarna.

I de blindas rike är den enögde kung. Värdet på det du kan och vet beror framförallt på vilka andra du förhåller dig till. Ett sätt att skära den här kakan är genom att se vad man kan i förhållande till andra:

»Saker jag vet som andra vet: Är en arena utan egentlig möjlighet att förändra annat än att effektivisera det man redan kan, gör och vet. En arena som fylls på med ny kunskap som också snabbt blir utdaterad.

»Saker jag vet som ingen annan vet: En fasad du ställer upp för att bevara hemligheter och ge en bild av dig för att få visst spelutrymme att spela ut dina styrkor. Men man ska nog räkna med att hemligheter har kortare och kortare livslängd med.

»Saker jag inte vet som andra vet: En blind spot. En relativ svaghet där andra kan spela ut sina styrkor utan att du kan matcha dem.

»Saker jag inte vet som andra inte vet: Det okända.

Ett annat sätt att se på sin kunskapshorisont är typ såhär:

»Det finns saker man vet att man vet. Det är saker man gör varje dag.

»Sen finns det saker man vet att man inte vet. Det är saker man kan ta reda på.

»Det finns också saker man inte vet att man inte vet. Det är saker som man inte ens vet att man saknar. En slags kollektiv Dunning-Kruger effekt

Jag ser det såhär. Den enskilt viktigaste saken man kan göra i närtid är att se till att systematiskt arbeta med sina blind spots och sin fasad. Visst, man kan argumentera för att en hemlighet också är en svaghet och gör man det är det bara blind spots kvar att ha koll på i närtid.

Det du inte vet att du inte vet och det du inte vet som ingen annan heller vet hamnar den långtidsverkande handlingsplanen.

Mer om hemligheter, blindspots och det okända i kommande poster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.