Om Kälom kan, kan du.

Jag har sportlov, med barnen. I ett hus vid världens ände.
Eller ände och ände. Mobiltäckningen är obefintlig. Därav min frånvaro på bloggen.

Jag är i Jämtland, Offerdal. En på många sätt fantastisk plats. Inte minst för att det är otroligt vackert. Självaste Zlatan har tydligen köpt sig en jaktstuga uppe på berget. En lokal ICA fick nyligen massor med uppmärksamhet i sociala medier för en välkomnande statusuppdatering till några nya bybor som kommit långt för att hitta en lugn plats i världen att hänga upp sin hatt på. Ett sånt ställe.

I Offerdal ligger också en by som heter Kälom. Ett litet samhälle på 70 invånare. Det som är så otroligt fascinerande med Kälom är deras fantastiska förmåga att skapa aktiviteter hos sig. I veckan var det rally VM, tidigare har man gång på gång lyckats lura dit turnerande artister. Det har ordnats operamiddag då man flög in tre operasångerskor för underhållning och trerätters. Exemplen är många. För i Kälom är det omöjliga deras MO.

Jag vet att det kanske är att jämföra äpplen med päron men om byalaget i en by mitt i skogen vid världens ände lyckas så otroligt mycket bättre med att vitalisera sig, se till att de har en attraktiv och levande livsmiljö än vad nästan varje förort runt våra tre stora städer lyckas med så är det kanske inte förutsättningarna det är fel på i förorterna. Förutsättnigarna och resurserna är nämligen en miljard gånger mer gynnsamma för att lyckas i Bredäng, Stureby, Hagsätra eller Holma än i Kälom. Ändå excellerar Kälom.

Jag har tidigare sagt att det paradoxalt nog verkar vara svårare att lyckas på platser där förutsättningarna är goda än där det är förutsättningarna är sämre. Det verkar helt enkelt vara svårare att mobilisera den energi som krävs om man inte har kniven på strupen.

Jag hör för ofta att man skyller sin plats situation på externa faktorer. Eller problematiserar om sin nuvarande situation. Det man anser sig hindrad av är alltid som sämst taktila hinder. Utmaningar som i allra högsta grad är överkomliga. När man väl inser att den ende som står i vägen för förändring är du själv och det enda som saknas för att börja är mod då kan resan börja på riktigt. Och om ni vill lära er någonting om att mobilisera energi för att skapa en fantastisk plats och livsmiljö så föreslår jag att nästa studiebesök går till Kälom, Offerdal. För de har fullt ut förstått att det är människan som gör platsen.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.