Landet mellanmjölk?

En av de största bristvarorna i platsutveckling är mod. Att våga göra någonting extraordinärt.

Vi har en tendens att inte riktigt värdesätta det vi har och gör vi inte det blir resultatet av det vi gör på platsen det samma. Kom i håg. Det upplevda värdet är det riktiga värdet. Det gäller även för de som arbetar med placemanagement.

Alla platser föregås av en intention och platser är i sin natur komponentvarumärken. Varje korsning, fastighet, stadsdel vi arbetar med vilar på basen att den är en del i Intentionen Sverige.

Landet mellanmjölk. Där allt är så lagomt. Där inget speciellt finns att hämta.

Eller?

I stort sett alla globala rankingar av länder antyder någonting annat.

Sverige är bäst i världen på income equality. Det beror bland annat på att vi inte har någon religiös kast, vi har inte heller någon non working class. Ett utjämnande skattesystem. Men framförallt på att kvinnor jobbar. Faktum är att nära på alla som kan jobba, jobbar.

487991_10151271744856657_69652017_n

 

Vi har också pallplats på att tillåta individen att följa sin dröm. Oavsett kön och ursprung. Vi är faktiskt världens mest sekulära och självförverkligande land och rankade som no 4 i land man ska födas i. Det är också ett av de fredligaste ställena att hänga sin hatt på.

world value report
Dessutom verkar vi gilla att det är så här. Vi rankar högt bland de lyckligaste länderna i världen. För att inte tala om att många andra länder tittar på med avund på vår enormt starka ekomomi.

Det här är bara ett axplock av hur vi står oss i den globala rankingen. Ja, Det finns dåliga saker med. bl.a OECDs kritik om att vi inte tar hand om utsatta ordentligt har substans. Men vi har en stark plattform att åtgärda det från.

Det här axplocket speglar den nationella grundintentionen med platsen Sverige. Varje korstning, plats, stadsdel gör – eller åtminstone borde- göra det samma och det ligger på oss, vi som arbetar med platserna. Att se till att det blir så. Inte riktigt det som händer i dag tyvärr. Det kanske är så att vi tar vår plats för given. Eller att vi inte ens förstår den. Eller att vi cementerats i att vår position är naturlag. Man kan klättra och falla i ranking och det är de facto en hård konkurrens mellan länderna som gör ranking möjlig till att börja med. Vi är världsmästare på att samarbeta men glömmer kanske lite för ofta varför vi arbetar överhuvud taget.

När det gäller platser så är grundämnet vi jobbar med långt ifrån Mellanmjölk. Det har inte alltid varit så och det är upp till dig att se till att det inte slutar vara så. Tro inget annat. Aspirerar du på att vara samhällsbyggare eller platsutvecklare så är det här anledningen till varför du kliver upp på morgonen. Är det inte det så kanske du ska göra någonting annat istället.

Sverige generellt och Stockholm i synnerhet lider i dag av happy cat syndrome. När allt är så bra, varför ens anstränga sig?

Det är oändligt mycket lättare att mobilisera energi när man har kniven på strupen. Betydligt svårare när det egentligen inte behövs. Men det är precis det modet vi måste uppbringa för att komma vidare.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.