Key findings i 2015 budgivningshistorik på bostäder

I dagarna följde Booli upp min bloggpost ”Hur vinner jag budgivningen” med att bjuda in mig till bostadspoden. Tydligen är det här en angelägen fråga för många då inlägget det mest klickade från deras forum bostadsliv. Poden kan man höra här. (Och här för itunes)

Sammanfattat så menar jag att man ska använda de medel man kan för att öka sina chanser att gå vinnande ur en budgivning. Förutom storleken på sin egen plånbok har man två andra parametrar att spela med; Hur de andra budgivarna upplever budgivningen och tiden det tar att avsluta auktionen.

Mycket av samtalet cirkulerade också om valet av auktionstyp och att den egentligen inte alls är lämpad för bostäder.

I samband med det här har jag fått titta på den data Booli har samlat på sig från budgivningshistoriken på bostadsförsäljningar under 2015. Booli fångar upp ca 60% av alla bostadsförsäljningar. Jag tänkte dela med mig av några key findings från den.

– Från Boolis data gjordes det strax över 80.000 försäljningar till ett samlat värde av 189.6 miljarder under 2015.

– Under samma period och datamängd undervärderade mäklarkåren bostadsmarknaden med 20.6 miljarder. Det är alltså den samlade skillnaden mellan utgångsprisen och det sista bud när auktionen stängts.

– 80% av auktionerna stängs inom 8 dagar eller 18 bud.

 

Screenshot 2016-03-18 09.20.40

– Betydligt fler bostäder säljs på första budet än jag förväntat mig. Det ska sägas att det här är för hela riket och kanske inte speglar storstäderna bra.

 

Screenshot 2016-03-18 09.24.02

– Brytet vid 8 dagar tycker jag är intressant men kan inte dra annat än uppenbara slutsatser från.

Kvar att göra att bryta ner informationen och jämföra den på kommunnivå. Det skulle också vara intressant att titta på om man kan dra några slutsatser om hur slutpriset påverkas av hur lång tid auktionen är öppen.

Jag tycker också det vore intressant att ta reda på i vilken utsträckning val av auktionstyp påverkar den prisökning vi ser nu. I jakten på verktyg att svalka bostadsmarknaden med så kan det här mycket väl vara ett av dem man ska fokusera på att ändra.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?» 

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.