Följ Malmö rakt in i kaklet

Hej Malmö. Jag har en undring, som jag inte riktigt får ihop.

Malmö har under de senaste tio åren haft en mycket aggressiv stadsbyggnad. Många andra städer tittar med avund på hur Malmö med fantastisk handlingskraft och beslutsamhet möter framtiden aktivare än många andra städer i världen. Vägen framåt har från det att man mobiliserade energi för att ta sig ur Kockums-Malmö varit att gå ut så brett man bara kan. Full gas på alla fronter. Det har betalat sig. Malmös omvandling de senaste åren har varit påtaglig.Det byggs överallt känns det som. Det finns i dag en handfull stora projekt som befinner sig i olika faser av färdighet.

Det jag undrar över är hur man funderar kring framtiden. Fram till 2008 var det full fart i regionen. Malmö var en av de snabbast växande städerna i Europa. Sen 2008 fram till dag är det ett lite annat facit. Det är svårt att sälja nyproducerade bostäder, försäljningen av småhus har i princip upphört. Danska kronan blev lägre värd vilket först stoppade inflyttningen av danskar och sen har gjort att många danskar flyttat tillbaka till Danmark. De från början väldigt optimistiska prognoserna har nergraderas påtagligt.

Oavsett ambition och styrkan på krafterna som verkar är den krassa verkligheten att ingen börjar bygga bostäder om man inte är säker på att någon ska flytta in. Kundunerlaget för bostäder är helt enkelt för lågt som det ser ut i dag.

Så Malmö, det jag undrar är nog, när ni snart går in i en stop-loss strategi. Vilka av de stora projekten kommer ni lägga på vänt? Hyllie? Västra hamnen? Limhamn? Kommer hyreshuset och Emporia vara det enda som finns i Hyllie de närmsta tio åren? Eller har ni kanske en plan B?
Det vore spännande att se hur den ser ut. För det är långt ifrån en enkel utmaning.

Liknande problem finns för kontor och handel men det blir en annan post en annan gång.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.