Det är människan som gör platsen

En sak man inte får glömma med platser är att de är vid definition gjorda av människor för människor. Vad man väljer att göra med platsen avspeglar den värdegrund och tro på framtiden människan bär på just då. Miljonprojekten byggdes när man trodde att alla hade samma drömmar, nuvarande new urbanismvåg växer fram av att vi idag är värdens mest sekulära / självförverkligande land och vi tror på att ingenting får stå i vägen för individen. Visst går existerande kvaliteter på platsen att ta tillvara men exemplen är många där man valt att skapa egna eller ta bort gamla kvaliteter för att förverkliga sin dröm.

Platsens syfte är alltså inte någonting som ligger i platsens natur som väntar på att komma ut eller bli hittad. Platsens syftet föregås av en intention. En vilja att möta en framtid. En vision om du vill. Mod att se bortom det som är.

Med samma tänk kan man också argumentera att man inte ska vara så himla nostalgisk i det som varit. Finns det en ny bild av en framtid så är det den som ska mötas. Historia är bra att bygga känsla på och i bland kanske till och med låta det ge riktning men det är framtiden som ska mötas. Ingenting annat.

I brist på politiker med starka drömmar (världen ser inte ut så längre, det är inget fel på politiken i det här fallet) har det blivit i ropet med dialog. Att fråga folket vad de vill ha. Genialt! Kruxet är väl att man frågar fel saker. Att fråga allmänheten vad de tycker om ett hus är bara dumt. Fråga hur de ser framtiden. Rita sen huset (eller inte) för att möta den framtiden. Utmaningen vi står framför nu är att skapa olika livsmiljöer för att möta olika drömmar. Där ”starke man” tidigare visade riktning med hela handen så är framtidens spelplanen orienterad kring tolkning av varje plats egna unika framtid.

Det låter lite fånigt men jag älskar verkligen frasen i bloggens header.
Places are really all about people and you make Stockholm awesome! Platsen är det du och jag väljer att göra med den och det vi väljer att göra baseras helt på vilken framtid vi tror på. Vilka drömmar vi vill nära och vilken potential vi vill realisera. Det är såklart en ansats som förpliktigar men potentialen är verkligen enorm.

Alla älskar att ha en åsikt om Slussen. Att ge sig in i det är ungefär lika smart som att bära ett getingbo som toppluva. Trots det. Here goes. Varför i hela friden fortsätter man prata om nya Slussen som om det måste vara en tolkning av det som är och har varit? Sanningen är den att vi nu (äntligen!) river Slussen och har med det en helt fantastisk möjlighet att möta den framtid vi tror på i dag. Slussen ska inte byggas om. Den ska rivas. Varenda betongpelare, armeringsjärn och gatsten ska bort. Slussen kommer de facto att vara ett minne blott. Ett vitt papper att börja om på. Ändå har vi valt att göra gamla Slussen igen. Men i nya kläder. Är förslaget bra? Jovars. Är det fantastiskt? Inte en chans. Vilken framtid pekar den mot? Inte en susning. Vilka drömmar ska näras? Jag vet inte. Lattefika kanske? Gammal funktion har blivit ny estetik, med svag förankring i både syfte och vision.

Ett radikalt och modigt förslag med framtidstro hade varit att fylla igen Slussen från Mariahissen till en bit bortom gamla härbärget och bygga ihop Gamla stan med Södermalm. (Det är inte första gången det görs i Stockholm) En ny stadsdel där besöksdestinationen nr 1 möter Stockholms kreativa alibi. Tolkningarna kan bli fantastiska. Jag har ingen aning om det är genomförbart eller ens rätt sak att göra men en sak är säker. Det hade inte varit nya gamla Slussen.

Det var lättare att spå i framtiden förr, men det ska väl inte hindra oss från att försöka. Eller?

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.