Den sjätte Kondratieffvågen

Kondratieff_Wave-HQ

”From the earliest times of which we have record-back, say, to two thousand years before Christ-down to the beginning of the eighteenth century, there was no very great change in the standard of life of the average man living in the civilised centres of the earth. Ups and downs certainly. Visitations of plague, famine, and war. Golden intervals. But no progressive, violent change. Some periods perhaps So per cent better than othersat the utmost 1 00 per cent better-in the four thousand years which ended (say) in A. D. 1700.
This slow rate of progress, or lack of progress, was due to two reasons-to the remarkable absence of important technical improvements and to the failure of capital to accumulate.
The absence of important technical inventions between the prehistoric age and comparatively modern times is truly remarkable. Almost everything which really matters and which the world possessed at the commencement of the modern age was already known to man at the dawn of history. Language, fire, the same domestic animals which we have to-day, wheat, barley, the vine and the olive, the plough, the wheel, the oar, the sail, leather, linen and cloth, bricks and pots, gold and silver, copper, tin, and lead-and iron was added to the list before 1000 B.C.-banking, statecraft, mathematics, astronomy, and religion. There is no record of when we first possessed these things.”

 

John Maynard Keynes Economic Possibilities for our Grandchildren (1930)

Grovt förenklat är det JMK säger att från romartiden fram till industriella revolutionen har världen i stort stått stilla när det kommer till utveckling. Allt vi ser runt omkring oss skapades alltså antingen under romartiden eller efter den industriella revolutionen med 1700 år av stiltje mellan de två.

Det som kanske är mest intressant med industriella revolutionen och de efterkommande vågor av innovation är att epicentrum alltid sker på en geografisk avgränsad plats. De sker alltså inte på flera ställen i världen samtidigt utan alltid på en specifik plats. Sen sprider sig teknologierna med tillhörande tillväxt som ringar på vattnet till den platsens allierade och handelspartners vidare ut i världen. Det är det här som i mångt och mycket har skapat den värld vi har i dag med protestantiska Europa som mall. Samma meknanism förklarar såklart också varför det finns delar i världen som trots århundraden av utveckling inte nåtts av teknologier ens från den industriella revolutionens början. Man behöver inte leta särskilt långt för att se det. Även om världens fattigaste länder för det mesta också är de minst utvecklade så hittar man tecken på det här även innanför landets gränser bortanför ringarnas räckvidd.

Städer har alltid varit innovationsmotorer och stadens löfte har också alltid varit hopp. Tryggheten i att det blir bättre i morgon än det är i dag är den enskilt största förklaringen till stadens attraktion. Det här gäller för alla städer i alla länder men jag vill mena framförallt för protestantiska Europa. Jag faller ofta tillbaka på den utmärkta world values survey som tydligt identifierar vår extrema positionering. En positionering som är lika individorienterad som den är möjliggörande och som är det kanske inte primärt pga någon slags inneboende medfödd värderingsgrund utan för att norra europa är en plats i världen som har kunnat ta del av och dra ytta av varje innovationsvåg och med det också succesivt kunnat släppa taget om traditionella och överlevnadsvärderingar.

world value report

Om man tittar på det som kallas för Kondratiev wave och försöker förstå var man är i dag så verkar det som världen befinner sig i slutskedet av den femte vågen. ICT (informationsteknologi).

Historiskt när man närmar sig slutet på en innovationsvåg så uppstår slitningar i samhället med bland annat krig och ekonomiska kriser som resultat. Den som sen kommer starkast ur krisen OCH som samtidigt kan kombinera det med innovation blir också den den som kan sätta agendan för nästa våg.

Så, vad blir den sjätte vågen och vem tar pole position?

Jag vill mena att Skandinavien (inkl. Finland) har synnerligen goda förutsättningar att visa vägen in i den sjätte vågen. Vi har kommit starka ur den kris som råder i världen, vi är en av de ledande i teknologisk utveckling globalt och inte minst uppfattas av i stort sett hela världen som the good guys. Om inte det här är ett sk. window of opportunity så vet jag inte vad som är det. Ett fantastiskt tillfälle att aktivt driva en ny utvecklingsvåg. En våg som jag gärna skulle se handla väldigt mycket om hållbar utveckling.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.

 • fristedt

  Sant att vår skandinaviska position är god. Om det inte blir ett harsprång, tex att 3:e världen kan komma på något väldigt fiffigt just för att de inte har vår historik och bakgrund som balast. Alltså lite grand på temat ”nöden är uppfinningarnas moder”.

 • http://localgrowth.se/ Martin Palacios

  Helt rätt.. Det är ingen idé att applicera den kunskapen på våra egna platser när det verkliga behovet hittas i världens snabbast växande städer.

 • ChristerLjungberg

  Nästa våg är väl hållbarhet? Hållbarhet är det nya internet. Något som alla måste förhålla sig till, och som kan ge stora positiva effekter. Inte bara ur hållbarhetssynvinkel.

  • http://localgrowth.se/ Martin Palacios

   Det finns många som vill mena att det är hållbarhet. Längst ner i texten länkar jag till en rapport som behandlar ämnet.

 • Pingback: HACKERNYTT.se - dagliga nyheter för dig som bygger framtiden()

 • Pingback: Världens högsta trähus | Local Growth()

 • Pingback: Städer Av Trä Kan Rädda Världen | Local Growth()