Cry me a river

Det här är en återpublicering från martin.palacios.se

Kan vi prata lite om det här att alla småhusleverantörer fortsätter försöka sälja skönahemdrömmen till Svensson? Branschen går på knäna och småhusleverantörerna envisas med att skylla sin oförmåga på en ”svag marknad”. Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Det är aldrig marknaden det är fel på. Det är din förmåga att möta den.

Såhär:

1. Majoriteten av marknaden för småhus utgörs av familjebildarna. Förenklat kan man säga att när älsta barnet är fyra år så väljer många att flytta till gräsmatta.

2. 90 talisterna gör sin självständighetsrevolt genom att ta på sig slipover, gå med i fältbiologerna, bli medlem i någon frikyrka, och börja lyssna på jazz (på vinyl). De gifter sig och skaffar barn tidigare. Hemmafru har lite otippat seglat upp som helt acceptabelt “karriärsval” för unga kvinnor. 90 talisterna är mycket mer familjeorienterade, förnuftigare och värderingsdrivna än 60, 70 talisterna har varit. Det anses fult att leva över sina tillgångar och rent osmakligt att äga en dyr bil eller på annat sätt belåna sig för att mata sin fåfänga. Billigt kommer att vara det smarta valet i framtiden.

3. Är man född 1990 så fyller man 23 i år. Även om det varit en historisk förskjutning på när man skaffar första barnet så indikeras det att 90 talsterna kommer första generationen sen man började mäta på 50 talet som kommer skaffa barn tidigare än föregående generationer. SCB berättar att 80% av 80 talistena vid 35 års ålder kommer fött sitt första barn. Vid 20 hade ca 5% fått sitt första. Så från nu och 10-15 år framåt kommer 90 talisterna utgöra majoriteten av samtliga småhusköp.

Just nu är det 80 talisterna som är mitt uppe i den här vågen. De ligger mitt i mellan 70 och 90 talisten värdemässigt men står i dag i stort utan möjlighet att förverkliga sin dröm om gräsmatta. Helt och hållet beroende på att det inte finns någon utbud som samtidigt är efterfrågat.

4. De nya villkoren på bolån kräver att hushållen antingen kraftigt nergraderar sin boendedröm alternativt lyckas hitta finansiering på annat håll. exempelvis genom lottovinster, rika föräldrar eller att de arbetat och sparat sen de var 12.

I korthet. Marknaden varken kan eller vill köpa skönahemdrömmar på 200kvm för 3,5M. För dem får boendet kosta 1-1,5M. Även om 80talisterna tingas in i det här och tycker det är jobbigt så kommer 90talisterna aktivt välja att inte spendera mer än så. Drömmen om herrgård kommer förskjutas till att bli drömmen om frihet och stabilitet. Det betyder bl.a färre kvadratmeter och enklare standard och kom ihåg var du hörde det först. Laminat kommer bli hett igen. Inte för att kommer bli coolt, utan för att det andas förnuftighet och förnuftighet är någonting 90talisterna älskar att signalera.

Av de sju småhusleverantörer jag tittat på så erbjuder exakt noll någonting som ens är i närheten av ta till vara på detta. Men det är klart. Det kanske är marknaden det är fel på.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.