Citys dilemma

När ingen formellt äger initiativet och alla skyldigheten att infira det hamnar ett kollektivt ansvar på aktörerna att leva upp till det löfte som utfäst om platsen. Men med aktörer som ligger långt ifrån ett sådant MO hamnar man allt för lätt i en status quo incitamentdriven situation. Det som var i går, är i dag och ska vara i morgon. En drivkraft karaktäristisk för de som finner styrka i stora strukturella institutioner. Att driva ett samarbete där majorieteten av aktörerna drivs av att upprätthålla status quo är också ett samarbete som kommer ha en rejäl uppförsbacke i sin resa att möta en framtid.

Paradoxalt nog verkar det vara mycket svårare att lyckas med bra platser än med dåliga. Inte för att utväxlingen är större utan för att det är svårt att väcka engagemanget hos aktörerna.

Samarbeten som är förvaltande och riskminimerande borgar iofs för en bra, stark och säker affär i dag. Om man kan göra sina 3% avkastning varför laga någonting som inte är trasigt?

Från ett annat perspektiv kan man också argumentera för att om man inte är beredd att förändra sig i snabbare takt än omvärlden gör så kommer man bli tvungen att lägga mer och mer energi på att upprätthålla sin egen affär. (Vilket i sin tur ger lägre avkastning) Till den punkt där man tvingas in i förändring. Få val, oviss utgång, absolut utfall, tvingande. Själva definitionen på hög risk om du frågar mig. Så hur lågrisk är egentligen status quo som MO?

I dag vet vi till exempel att det verkar en stark global trend av decentralisering. Bland annat uttrycks det i att stora företag ersätts av företagande i mindre kluster. Enligt handelskammarens SWAT Stockholm är Stockholm i dag starka på koncernledningar och det är just koncernledningar och storföretag som främst påverkas av den här trenden. Vi vet redan i dag att alla banker kommer flytta sina huvudkontor från city till bl.a. Värtahamnen och Sundbyberg ( Kan man flytta dit så kan man också om 10 år flytta till Baltikum ).

Uppskattningsvis är det 200.000kvm som friställs i City. Utöver det finns ca 120.000kvm planerad nyproduktion av kontor i City. Som vi vet om i dag. Vilka aktörer ska då in i dessa 320.000kvm?

Från där jag står ser jag inte riktigt att det finns en plan för det här. Delvis för att sjukdomsinsikten i viss mån saknas. Många tror och hoppas att 5 storbolag etablerar sig och löser alla problem. Men utmaningen ligger framförallt i att majoriteten av fastighetsägarna och aktörerna i City i dag är status quo drivna. Vem tar ledartröjan att möta den framtid man tror på när ingen varken vill eller kan?

För att handeln i city ska fortsätta växa så måste de som etablerar sig utgöras av människor som spenderar mer eller åtminstone lika mycket som sina föregångare. Lite talar för att det kommer vara få stora företag som de här människorna arbetar på. Lägger man på den kulturella trenden att våra unga i dag inte manifesterar framgång genom konsumtion i samma utsträckning som tidigare generationer gjort så har vi en svår ekvation att lösa.

Jag tror att city står inför ett vägval. Att vänta ut framtiden, se vad som händer och senare tvingas in i förändring. Eller att definiera vilken framtid vi tror på och aktivt börja möta den. Det senare möjliggör modigare lösningar, större möjligheter till långsiktighet och en starkare och attraktivare identitet till Stockholm.

Det är såklart lätt att skylla på fega politiker som borde visa vägen nu, men världen ser inte ut så längre. Det är inte avsaknad av mod. Starke man är helt enkelt död. Han dog av ålderdom och globala decentraliseringstrender. Andra regler råder i dag.

Hur löser man det här?
Vem tar ledartröjan?
Hur förskjuter man värdegrunden hos aktörerna?

Jag har faktiskt svårt att se hur det ska gå till. Det finns många fantastiskt skickliga personer som jobbar med City. Men det är för stora, för fyrkantiga och för långsamma pusselbitar för att ens den bäste skulle kunna lägga det här pusslet under rådande förutsättningar.

Med det sagt. Hittar man ett sätt att ändra reglerna kan man ändra allt. Jag hoppas någon gör det snart. För vi börjar få ont om tid om vi vill ha möjlighet att aktivt välja väg själva.

Författare: Martin Palacios

Hjälper beslutsfattare, ägare och styrelser att metodiskt och över tid lägga sin begränsade energi där den gör mest skillnad. Nås på +46761108901 eller martin@palacios.se. Twittrar som @palace.